Која храна предизвикува инфламација?

Profile picture of Simon S. Напишано од: Симон С. LinkedIn profile of Simon S.
|
Profile picture of Meri Simonovska Уредено од: Мери С.

Изборот на храна значително влијае врз инфламацијата, кое е основа за многу хронични заболувања. Голем внес на рафинирани јаглехидрати, засладена храна и пијалоци, преработено месо и алкохол може да го поттикне воспалението (инфламацијата) и да го зголеми ризикот од метаболички и кардиоваскуларни нарушувања. Намалувањето на пржена храна и одржувањето на балансот помеѓу омега-6 и омега-3 масните киселини може да помогне во намалувањето на воспалителните маркери и подобрување на целокупното здравје.

Table of Contents

Високиот внес на храна како што се рафинирани јаглехидрати, преработено месо и алкохол може да доведе до инфламација. Хроничната инфламација го зголемува ризикот од метаболички нарушувања и кардиоваскуларни заболувања.

Воспалението (инфламацијата) е природниот начин на вашето тело да реагира на повреда. Исхраната богата со одредени намирници може да предизвика долготрајно инфламација, што придонесува за некои хронични здравствени состојби.

amerikanski palacinki

Храна со додаден шеќер

Високиот внес на храна и пијалоци засладени со шеќер може да ја наруши имунолошката функција, што доведува до хронично воспаление (инфламација).

Со текот на времето, прекумерниот внес на шеќер може да доведе до состојби како што се дебелина и метаболички синдром.

Студија од 2024 година сугерира дека постои двонасочна врска помеѓу инфламацијата и метаболичките нарушувања. Состојби како што се дебелина или инсулинска резистенција може исто така да придонесат за инфламација, зајакнувајќи го циклусот.

Храна и пијалоци со висок додаток на шеќер вклучуваат:

  • газирани пијалоци
  • засладени овошни и кафе пијалоци
  • десерти како што се колачиња, брауни, сладолед и пекарски производи
  • бомбони
  • засладени житарици за појадок

Рафинирани јаглехидрати

Рафинираните јаглехидрати се храна од која се отстранети поголемиот дел од влакната.

Влакната помагаат во промовирање на ситоста, го подобруваат управувањето со шеќерот во крвта и ги хранат корисните бактерии во цревата.

Рафинираните јаглехидрати се варат побрзо и полесно се прејадуваат. Како резултат, тие можат да придонесат за вишок на телесна маст и метаболички проблеми, предизвикувајќи инфламација.

Храна богата со рафинирани јаглехидрати вклучува:

  • бел леб
  • бел ориз
  • тестенини
  • житарици
  • пекарски производи

Црвено и преработено месо

Црвеното и преработеното месо имаат повеќе заситени масти од другите извори на храна од животинско потекло. Ова вклучува храна како што се:

  • говедско
  • свинско
  • виршли
  • сувомесни производи
  • колбаси

Бидејќи оваа храна е побогата со масти, консумирањето на големи количини од нив може да предизвика зголемување на телесната тежина.

Претходни студии сугерираат дека соединенијата произведени при готвење на месо на високи температури доведуваат до инфламација. Сепак, неодамнешна пресечна студија покажа дека врската помеѓу консумирањето преработено месо и инфламацијата може да се должи на вишокот телесна тежина.

Иако исхраната богата со црвено и преработено месо може да придонесе за инфламација преку зголемување на телесната тежина, потребно е повеќе истражување за да се разбере нивното влијание на воспалителните маркери.

Пржена храна

Кога храната се пржи, дел од водата што ја содржи се заменува со масти. Ова ја зголемува нејзината калориска вредност, што може да придонесе за инфламација.

Многу пржена храна се готви со растителни масла кои содржат омега-6 масни киселини, како што се канола, пченка и соја масла.

Омега-6 се есенцијални масни киселини кои може да ги добиете само преку исхраната. Тие се разликуваат од омега-3, кои природно се наоѓаат во некои растителни масла и масна риба како лосос. Консумирањето на големи количини омега-6 и ниски количини омега-3 може да придонесе за инфламација.

Сепак, истражување од 2021 година покажува дека омега-6 мастите може да имаат заштитен ефект кога се консумираат во умерени количини.

Консумирањето на пржено месо може да придонесе за инфламација преку влијание на микробиомот на цревата.

Рандомизирано контролирано испитување од 2021 година откри дека консумирањето на пржено месо може да доведе до промени во микробиотата на цревата поврзани со зголемени нивоа на системско инфламација.

Пржењето на храна од растително потекло доведува до формирање на акриламид, супстанца поврзана со зголемен ризик од рак. Сепак, врската помеѓу диеталниот акриламид и ризикот од рак сè уште не е јасна.

Алкохол

Прекумерниот внес на алкохол може да предизвика оштетување на клетките што го нарушува имунолошкиот одговор на вашето тело, што доведува до хронична инфламација.

Иако Диеталните Насоки за Американците не препорачуваат консумирање на алкохол во било која количина, ограничувањето на вашиот внес на следните количини може да помогне да се намалат ризиците:

  • две пијалаци или помалку на ден за мажи
  • еден пијалак или помалку на ден за жени

Центрите за Контрола и Превенција на Болести (CDC) обезбедуваат повеќе информации за стандардните големини на пијалаци за мажи и жени.

Заклучок

Исхраната богата со преработена храна, масти и алкохол може да придонесе за хронично инфламација.

Краткотрајното инфламација е природен одговор на вашето тело на повреда. Сепак, хроничната инфламација придонесува за состојби како метаболички синдром и кардиоваскуларни заболувања.